HockeyNews
PLUS

Digital playbook ska hjälpa Djurgården – som har oro för ny backskada

(21020) Djurgården träning Mikael Aaro Nichlas Falk
Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 27 oktober 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Mikael Aaro och Nichlas Falk har tagit över som tränare i Djurgården med delat ansvar och de har förtydligat saker i spelet.

Men en ny backskada oroar inför mötet med Frölunda.


Det är Djurgårdens senaste backtillskott, NHL-meriterade Marc-André Gragnani, som har drabbats av en skada. Hur illa det är var på onsdagseftermiddagen oklart.


– Han klev bara av och det är bara att se vad som sker. Vi har som sagt många unga duktiga killar som får ta ett stort ansvar, men det växer man väl med också, säger den backansvarige Djurgårdstränaren Mikael Aaro till HockeyNews.se.


Gragnani behövde på grund av skadeläget i Djurgården, där båda backarna Marcus Högström och Tom Nilsson är ur spel i flera veckor ytterligare, kasta sig in i spel efter bara några träningar med laget trots att han inte spelat hockey på ett halvår och på sistone inte tränat på is innan han kom till Stockholm.


– Han tränade inte igår så nu får vi kolla med medical team så får vi berätta vad som händer sedan, säger Mikael Aaro.


Marc-André Gragnani spelade över 23 minuter i sin första match mot Oskarshamn den 21 januari och nästan 25 minuter mot Örebro i lördags.


– Jag vet inte hur allvarligt det är. Jag vet inte om han spelar i morgon eller inte. Skulle han inte kunna vara med så tittar vi i våra egna led så vår talangfabrik får jobba vidare, säger Djurgårdstränaren Nichlas Falk till HockeyNews.se.


LÄS MERTunga avbräck för Djurgården – så länge väntas spelarna bli borta


Aaro och Falk har tagit över efter Barry Smith som tackat för sig efter nio poäng på 13 matcher.


Djurgården står utan huvudtränare, men med Aaro och Falk som delar ansvaret.


– Jag har varit med om det förut, i Karlskrona när Pelle Hånberg fick gå. Tråkigt är det alltid, och speciellt, men det ju en situation som är ganska vanlig i den här världen ändå, säger Mikael Aaro.



– Det är alltid speciellt med avsked, men nu ska vi driva det på vårt sätt.


Hur ser du på att axla ansvaret?


– Jag känner att det var inspirerande. På något sätt har jag förälskat mig i att vara här och jag trivs bra i Djurgården som klubb. Jag tycker att vi har mer att ge än vad vi har gjort därför finns det inga tveksamheter med det.


Mikael Aaro och Nichlas Falk har snackat ihop sig om vad som behöver förändras i Djurgårdens sätt att spela.


– Vi har startat om idag skulle jag vilja säga. Vi gnuggade hårt igår genom att lägga upp en digital playbook och visa killarna vad vi vill och tydliggöra på ett sätt som jag gillar att arbeta med. Jag är van att jobba så och hoppas på den vägen hitta en bättre struktur i spelet. Tydliggöra mycket. Jag tror det är viktig, säger Aaro.


Han fortsätter:


– Som spelare vet jag själv att man funderar på vissa saker om man tycker att det har varit otydligt. Det finns inga ursäkter för det nu för nu vet alla exakt vad som förväntas.


Vilka frågor har ni fått från spelarna?


– Vi har inte spelat bra försvarsmässigt till exempel. Där har vi funderat mycket. Vi har försökt göra förändringar genom att tajta till det på ett annat sätt.


Framför eget mål?


– Ja, självklart, där har vi haft det struligt. Jag tycker ändå att det har varit bättre de sista matcherna även om vi fuskade lite på första målet mot Örebro. Sedan styr vi väl in två puckar själva, och det är väl en sak. Bättre där, men vi vill bli ännu tajtare.


– Sedan vill vi bli bättre ännu högre upp i banan också. Vi har väl blivit lite lätt genomspelade också tycker jag långa stunder och de får vända på oss på ett lätt sätt. Allt spel med puck har vi visat upp vad vi tycker och tänker och har gjort lite småförändringar, säger Mikael Aaro.


Även Nichlas Falk är kluven inför det faktum att Barry Smith bröt upp och tackade för sig.


– Det blir en kluven känsla. Man känner sig så klart delaktig i det som har varit och man tar ett varv med sig själv och ser vad det innebär för mig. Och så får man rannsaka sig själv, säger Falk till HockeyNews.se.


Djurgårdslegendaren Nichlas Falk delar nu coachansvaret ihop med Mikael Aaro sedan Barry Smith lämnat laget. Foto: Mattias Ek/HockeyNews.se.


– Vi fick reda på det på måndag eftermiddag. Det var rätt tvära kast. Och så var det träning på tisdagen och idag. Igår var det som det var med avskedet av Barry och vi försökte hitta en proffsighet i det och genomföra dagen på ett bra sätt för att kunna på eftermiddagen igår sätta oss ned och börja strukturera vad som behöver förändras och vad vi behöver bli tydligare med. Ett utförligt svar, men det var den känslan vi hade.


Nichlas Falk, som tillsammans med Dennis Bozic hade delat ansvar i SSK efter sparkade Ulf Lundberg, ser fram emot att ta ett steg framåt i coachningen.


– Det tycker jag absolut. Vi sa det till spelarrådet att i och med att Barry tar ett kliv åt sidan så hamnar mer ansvar på er som spelare och på oss som tränare. Nu har vi fått den här chansen eller möjligheten att nollställa oss och ta det härifrån. Sedan vet vi alla att det inte kommer att gå så här snabbt, säger Falk och knäpper med fingrarna.


– Men det viktiga är att vi känner att spelarna är villiga att göra det här försöket så att det inte är någon som sitter och funderar på vad som kommer att hända nu. Fakta är fakta och nu är det att köra hela vägen in i kaklet.


Ett skadedrabbat Djurgården, där både Sebastian Strandberg och Linus Videll är skadade och där Peter Holland är avstängd i en match till kommer att behålla kedjorna som de såg ut mot Örebro i lördags.


Kommer ni att bibehålla kedjornas utseende?


–  I stort sett, vilket känns väldigt bra med tanke på hur den matchen såg ut jämfört med tidigare. Vi ska någonstans hitta styrka i den matchen. Trots att det har varit rörigt runt omkring så har vi en fullgod insats mot Örebro.


Falk avslutar:


– När spelare blir skadade plockar vi upp juniorer. Vi har Liam (Öhgren), vi har Noah (Östlund), så vi känner oss trygga i det.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!